Warning: "continue" targeting switch is equivalent to "break". Did you mean to use "continue 2"? in /var/www/lindaskugge.com/public_html/wp-content/themes/Divi/includes/builder/functions.php on line 4698
Böcker | Linda Skugge
Warning: A non-numeric value encountered in /var/www/lindaskugge.com/public_html/wp-content/themes/Divi/functions.php on line 5841

Det handlar om att aldrig kompromissa, det handlar om kärleksbrist och trasighet och fransar. Det handlar om att orka börja om från början, om alla värdelösa, fullständigt ointressanta detaljer ur ens liv. Det handlar om häradsbetäckarna. Om att vilja vara otrogen bara en gång innan man dör. Om att tillhöra ingen och vara fri. Och att det bara är idioter som skulle få för sig att offra något i dag. Och om att införa Alla hopplösa relationers dag, den tjugosjätte augusti den dag som Martina och Gustav i Gun-Britt Sundströms Maken blev ihop.

I dessa sex berättelser undersöker Linda Skugge kärlekens vägar och villovägar.

Ges ut 2019-05-23 på Piratförlaget ISBN: 9789164206336
GoodreadsAdlibris | Bokus | Bibliotek 

Skolterminen börjar motigt för tioåriga Vendela. Inte nog med att hockeyspelarna fått alla träningstider i ishallen, vilket gör att konståkarna måste börja träna i grannkommunen, Vendela måste dessutom ofta passa sina småsyskon för att hennes mamma behöver vila. Till slut läggs mamma in på sjukhus. Då finns Saga och Sasha, Vendelas bästa vänner, där för henne. Men de tre saknar Jasmine. Varför svarar hon varken på Snap eller sms? Beror det på att Jasmine har bytt träningsgrupp, och inte längre har tid för sitt gamla kompisgäng längre? Var världens bästa iskompisar inte värt något alls för Jasmine?
Konståkarna måste nu åka jättelångt för att få träna, trots att det är fruktansvärt orättvist. Iskompisarna tänker inte bara acceptera den orättvisan!

Iskompisar är en lättläst och härlig serie om vänskap, om att stötta varandra och om att stå upp emot vuxenvärlden som inte alltid lyssnar eller har tid att bry sig. Den tredje delen handlar om att hålla ihop, och kämpa för rätten att få träna sporten man älskar i sin egen hall. I den här boken är det Vendela som berättar.

Ges ut 2019-02-08 på B Wahlströms ISBN: 9789132210211
Goodreads | Boktipset | Adlibris | Bokus | Bibliotek 

Tankar för natten är ett slags smarta ”godnattsagor för vuxna”, reflektioner med inslag av svart (men varm) humor. En parafras på P1:s Tankar för dagen, fast för att lyssnas på innan man somnar, för att ge ett inre lugn

Du fixade allt du var så rädd för. Du klarade att hålla den där presentationen, du klarade att ha ett Skype-möte – på ett annat språk, du klarade att av att lämna din kassa relation, flytta till en ny stad och få ett nytt jobb, du klarade av att göra det där extremt otäcka telefonsamtalet.

Vi är många som ser dig. Vi är många som vet hur du kämpar. Vi är många som skulle vilja dela med oss av liknande saker som hänt dig, men vi vågar inte. För att vi känner oss mediokra, värdelösa, intetsägande, dåliga. För att vi känner sådan skam.
Hur man än gör vinner livet. Vi som är kvar, vi vinner. Mörkret är vitt.

Med en förhoppning om att få bjuda på ett skratt eller två önskar Linda Skugge att lyssnaren låter sig invaggas i hoppet om ett lugnare, ett lite gladare och bättre liv. För det ligger därute och lurar. Det gäller bara att titta tillräckligt länge.

Ges ut 2019-02-19 på Bonnier bookery | Uppläsare: Linda Skugge| ISBN:E-bok, epub2, 9789188835284; Ljudbok, digital, 9789188835277
Adlibris | Bokus | Bibliotek | Storytel

Stockholm, nutid: Akleja är ung, smart och framgångsrik och hänger i de rätta entreprenörskretsarna. Hon anser att det bara är en tidsfråga innan hon med hennes nystartade företag inom sociala medier kommer toppa listorna över Sveriges mest intressanta talanger. Munsö, i slutet av åttiotalet: Kurt är en av ledargestalterna för ett kollektiv som försöker hålla sig borta från allmänhetens insyn. Genom självspäkning tror man sig uppnå ett gudomligt tillstånd. ”Svält” är en gastkramande samtidsskildring, om vad som händer när ens värsta mardröm inträffar och hur skört vårt trygga liv kan vara. Och om hur din digitala identitet kan vara viktigare än ditt verkliga jag. Det är också en historia om kontraster: när lyxen kan vara att äga ingenting och det fattigaste av allt är det fejkade överflödet på Instagram.

Skriven tillsammans med Sigrid Tollgård

Gavs ut 2018-10-16 på Bonnier bookery | Uppläsare: Fredde Granberg | ISBN: E-bok, epub2, 9789188704122, Ljudbok, digital, 9789188704115
Adlibris | Bokus | Bibliotek | Storytel

Iskompisarna löser ett nytt mysterium

Sasha har hoppat av hockeyn och börjat träna konståkning tillsammans med Jasmine, Vendela och Saga. Sista veckan på sommarlovet ska de alla åka på konståkningsläger. Barnen ska bo i ett hus intill en kyrka som det sägs spöka i. Det skrämmer upp dem ordentligt, och de får svårt att sova. Det blir inte bättre av att saker till synes helt oförklarligt byter plats på nätterna, handdukar och kläder flyttas på. Om de ska våga stanna kvar på lägret, måste de hitta sanningen bakom mysteriet med spöklegenden.

Iskompisar är en ny lättläst och härlig serie om vänskap och om att stötta varandra. Det är också en berättelse om att lösa ett mysterium och inte ge upp – på flera sätt. I den här boken är det Sasha, killen som hoppar av hockeylaget för att börja med konståkning, som berättar.

Gavs ut 2018-10-05 på B Wahlströms | ISBN: 978-91-32-20799-0
Goodreads | Boktipset | Adlibris | Bokus | Bibliotek | Storytel

Internatskolan S:t Olofs stjärntenor och ledare för skolans outsidergäng – Vigilanterna – är spårlöst försvunnen. Vad har hänt Alexander? Har han tagit en överdos? Ligger interna strider inom skolans hemliga brödraskap bakom? Är det någon av de andra i Vigilanterna som tjänar på hans död? Vilar i själva verket en förbannelse över platsen, som tar ungdomars liv? Stämmer det att tjärnen i skogen kräver offer? I jakten på en naturlig förklaring till Alexanders försvinnande gör sig det övernaturliga alltmer påmint och Alexanders kompisar börjar förstå att det finns ett okänt väsen där ute i skogen.

Det går en legend om att när den avgrundsdjupa tjärnen bildades av ett meteoritnedslag för många miljoner år sedan följde något med ner från rymden, en kraft eller ett väsen som fortfarande finns kvar. Följ med in i en skrämmande värld full av droger, sex, lögner, ensamhet, hemligheter, sorg, ondska och ond bråd död. Allt till soundtracket av Mozarts dödsmässa.

Vad ska man göra när man inte längre kan lita på någon?

Utgiven av Storytel original 2018 i 10 delar 2018-05-29
isbn ljudbok: 9789132203626 | isbn ebok: 9789132203633

Ella drömmer om att bli YouTube-kändis. Men hennes mest sedda video har bara 150 visningar. När Ella presenterar guldfisken Justin Case för världen får hon plötsligt 50 000 prenumeranter och flera hundratusen visningar. Hon är KÄND? Fast att vara kändis är inte så enkelt …

Nominerad till Barnradions bokpris. Se programmet här: urplay.se/program/207652-barnradions-bokpris-ella-och-youtube-paniken-av-linda-skugge

Utgiven 2018-06 på Girlit | Bibliotek

Vad händer med ens liv när barnen flyttar hemifrån?
Vad återstår?
Och vad är det man ångrar?

Boken Flygfärdig är både en djupt vemodig och rolig tankebok för varje förälder. Från ögonblicket då man plötsligt blir förälder. Till när den stora kärlekshistorien — den med barnet — tar slut. På riktigt. För när man har stora barn, vad är man då?

I boken har Linda Skugge lyckats fånga det breda spektrum av känslor som uppstår när döttrarna blivit så gamla att de är på väg ut i livet. Hon redogör om allt från önskan om att de ska få fantastiska, självständiga liv. Till den egna stora sorgen över den egna, kommande ensamheten.

Här finns även tankar kring den djupa orättvisan att föräldrar är som tröttast när barnen vill umgås med dem, men när föräldrarna har fått orken tillbaka får de sitta ensamma och göra barnsaker som att måla stenar vid köksbordet — barnen är inte längre särskilt intressanta. Ett nytt, eget liv har börjat kalla på dem.

Det är en bok som riktar sig till alla som ska få barn, som har barn, som haft barn som sedan vuxit upp — och även till de snart flygfärdiga barnen, om de vill förstå sina föräldrar. Och alla andra människor. För här finns djupt mänskliga tankar, känslor, rädslor (många rädslor) och även om att inte passa in som kanaliseras vid denna nya fas av föräldraskapet

Ges ut 2018-04-23 på Volante | Goodreads | Boktipset | Adlibris | Bokus | Bibliotek

”Man är en relativt ung trebarnsmamma som till sist ber om sitt eget liv inför läkarna och säger att det känns som om jag håller på att dö, att jag håller på att svälta ihjäl.

Varpå ingen hjälper en. Varpå de alla tror att man bara ljuger. Varpå de säger att man är hundra procent frisk. Varpå allt de säger att man ska göra är sådant som skulle döda en snabbare: träna och genomgå en laxering inför en koloskopi.
Man kan kanske inte begära att läkare ska känna till alla sällsynta diagnoser, men de som obehandlade har oundviklig dödlig utgång kanske de borde lära sig lite extra om?”

45 – Morbus Addison är uppföljaren till hyllade 40 – constant reader. Fem år har gått, Linda Skugge lever med en kronisk sjukdom som påverkar hela hennes tillvaro. Hon skriver ärligt och rakt på sak om livet med sjukdomen. Men också om livet som skrivande person, om att fundera på om Kurt Cobain kanske också var kroniskt sjuk, om hur mordet på John F Kennedy kanske egentligen gick till. Om att söka i litteraturen för att hitta mening. Och om att ständigt snurra i sjukvårdens maskineri och försöka få hjälp.

Gavs ut 2018-04-11 på Piratförlaget | Goodreads | Boktipset | Adlibris | Bokus | Bibliotek

Kan du göra en salchow, flip eller himmelspiruett? Det kan Jasmine, Vendela och Saga. De nioåriga bästisarna älskar att träna konståkning! Men när ett par dyra skridskor försvinner och tränarna tror att tjejerna stjäl från varandra, blir Jasmine, Vendela och Saga arga. De är övertygade om att den skyldiga inte finns i deras grupp. De bestämmer sig för att själva undersöka vad som har hänt – och finner en oväntad tjuv.

En tjuv i klubben är första delen i en ny lättläst serie om vänskap, om att stötta varandra och om att stå upp mot vuxenvärlden som inte alltid lyssnar eller har tid att bry sig.

Ges ut 2018-02 på B Wahlströms | Goodreads | Boktipset | Adlibris | Bokus | Bibliotek

Sommaren 1987 bildar tolvåringarna Emma, Roger, Sebastian och Julia – alla lite kantstötta och ensamma – klubben Nördarna. Tillsammans finner de en fristad från ångest och plågoandar och kan frossa i sin besatthet av rysare och skräckhistorier. Men sommarlovet slutar i tragedi, då Emma under fasansfulla former försvinner i tunnlarna under Slussen. Ingen såg egentligen vad som hände men alla förstår att det var något riktigt jävla läskigt. Blev hon knuffad ner i ett schakt? Av vem i så fall? Varifrån kom allt blod? Och vad var det för öronbedövande tystnad? Nära trettio år senare sammanstrålar Nördarna vid Slussen igen. Nu med ett enda mål, att ställa allt till rätta.

Utgiven av Storytel original 2017 i 8 delar| Skriven tillsammans med Sigrid Tollgård

Pojken i stugan, Hesa Fredrik och  Trollkyrkan är berättelser i chattformat skrivna för Storytel Stories 2017

Han som förbereder sig för katastrofen. Hon som skriver ner tänkbara samtalsämnen. Han som inte längre vet om han jagar sig själv eller någon annan. Hon som tycker att man ska tänka lite positivt, hennes karriär kan faktiskt bli hur framgångsrik som helst. De som lever för att läsa. Hon som ska stämma hela världen. Hon som hatade den hon blev. Och besten som kanske finns inom oss alla.

Mot fyren – jag vet inte vad jag ska göra med resten av sitt liv handlar om längtan efter att vilja överlämna sig till något som vi inte förstår. I en samling sekvenser får vi följa ett antal personer som alla kämpar med känslan av att ha tappat kontrollen. Boken är en sällsam, snarare än en traditionell, fristående fortsättning på romanen 1989 – leva eller överleva.

Med Sigrid Tollgård |  2015 Piratförlaget | Goodreads | Boktipset | Adlibris | Bokus  | Bibliotek

DIAGNOS: KORTISOLSVIKT är en antologi med sjutton djupt personliga berättelser om livet före och efter diagnosen Binjurebarksvikt. Det är historierna om livet som inte blev. Det är berättelserna om den obeskrivliga tröttheten, magproblemen, huvudvärken och ångesten. Om sjukvården som misstrodde, bagatelliserade och tittade åt andra hållet. Om att svårt sjuk tvingas strida mot läkare för att rädda sitt eget liv inne på sjukhus.

Om läkarna som hävdade att det var psykiskt, ta en skogspromenad eller varför inte göra lite yoga – när personerna i själva verket långsamt höll på att dö i full kortisolsvikt.

Den här boken är till dig som kämpar, både med och utan diagnos eller till vem som helst som är intresserad av relationen mellan svensk sjukvård och den lilla människan.

2015 Svenska Addisonföreningen | Linda Skugge redaktör tillsammans med Eva Rafner | Goodreads | Boktipset | Adlibris | Bokus |Bibliotek

Samlingsvolym: Saker under huden/Det här är inte en bok. Första upplagan av Saker under huden utkom 1998 på Norstedts. Första upplagan av Det här är inte en bok utkom 2001 på Norstedts.

”Med Det här är inte en bok lanserar sig Linda Skugge som en Suzanne Brøgger för 2000-talet.” Dagens Nyheter

”Linda Skugge skonar ingen med sin radikala ärlighet. Allra minst sig själv.” – Helsingborgs Dagblad

”Skugge skriver inifrån rummet där vi stuvar undan vår oförsonlighet, våra aggressioner, vår illvilja, vår avund, vår otillräcklighet, vår dödsångest, vår fåfänga längtan efter godhet som vi vet att vi aldrig kommer att få stillad, därför ser vi till att sätta kniven i den som kunde blivit en vän innan hon gör detsamma mot oss.” Upsala Nya Tidning

”Oförsonligheten och sanningsnivån hos henne är brutal och man vill värja sig. Det här är en förtvivlad och omskakande bok. Läs den, om du vågar!” Elle

2015 constant reader Adlibris | Bokus |Bibliotek

”Skugge är en briljant stilist … Det är en svår konst att vara så kompromisslös; att skriva så fult, så rått, så rytmiskt, som hon gör. Ett geni är vad hon är”.
– Lisa Magnusson, Expressen

”Jag trodde att jag var så dålig, att jag snart skulle bli utbytt för att jag var så dålig. Jag älskade att skriva, jag var alltid i trans när jag skrev. Jag mådde bara bra i skrivandet. Orden bara kom till mig, de vällde fram.”

I 40 – constant reader skriver Linda Skugge kort, vasst och ärligt om sig själv, omvärlden och livet som skrivande och läsande människa. Om att fylla fyrtio och googla trailerpark-hus för att kunna bo billigt så att man har råd att skriva böcker. Om att tatuera Bret Easton Elliscitat disappear here på kroppen. Om att läsa om alla sina gamla texter utan att hitta det som sägs vara så hemskt. Om att maniskt läsa bok efter bok, för att förstå verkligheten bättre. Om en önskan att bli förstådd som Linda Skugge och inte Linda Skugge.

”Jag började läsa på vägen hem och kunde sedan inte sluta För hur ovanligt är det med en kvinna som vägrar att behaga och hur bra måste man inte skriva, hur stensäker stilist måste man inte vara för att kunna göra rätt självupptaget ältande till inte bara underhållande utan faktiskt god litteratur? Och hur modig är man inte när man vågar lägga sitt hjärta för alla att se”.
– Annelie Dufva, Sveriges Radio Kulturnytt

2014 Piratförlaget | Goodreads | Boktipset | Adlibris | Bokus | Bibliotek

Det börjar vårvintern 2013 då två systrar får veta att deras mamma Wenche bragts om livet. Eller så börjar det mycket tidigare, då en människas längtan efter frihet lämnade så många spår i andra människors liv. Eller kanske börjar det 1989? Så många försvann det året. I snön. I musiken. I spriten.

1989 är också året då familjerna som vanligt samlats för påskfirande på Optun, det lilla pensionatet i den vackra Gudbrandsdalen i Norge. En helg som kommer att förändra livet för dem alla.

Kanske är det en spänningsroman där ett dödsfall hänger ihop med det förflutna och ger eko till en annan tid. Eller så är det en kärlekshistoria där flickan och pojken kommunicerar via musiken. Möjligen är det en kärleksförklaring till böcker och musik. Framförallt handlar den om skillnaden mellan att leva eller att bara överleva.

1989 är systrarna Skugge och Tollgårds första gemensamma roman.

2009 Pocketförlaget| Goodreads | Boktipset | Adlibris | Bokus | Bibliotek

Mitt allra första minne. Jag är väldigt liten, nästan en liten bebis. Jag skriker och det är kallt och hårt, som om jag ligger på ett golv. Jag skriker och skriker, mitt ansikte är alldeles blött av tårar. Jag ropar på mamma, men ingen kommer. Ingen hör mig. Jag är en liten tjej med mörkt lockigt hår. Jag har ett gult nattlinne med vita svampar på. Det är långärmat och går ända ner till fötterna.

2013 Novellix | Goodreads | Boktipset | Adlibris | Bokus | Bibliotek

Minnet av en katt kan rymma så mycket: det allra första mötet, leken, en varm nos som tröstar när man är ledsen…

Linda Skugge bilderboksdebuterar med en personlig betraktelse om en flicka som tänker tillbaka på sin älsklingskatt Sebbe – en liten blyg kattunge som växer upp till ett självständigt djur, piggt på äventyr.
Kristina Digmans innerliga illustrationer lyfter fram såväl glädjen som sorgen i vardagen med Sebbe.

”God natt, min katt” är en känslofull berättelse som också rymmer lite råd och fakta om hur det är att ha en egen katt

Bonnier Carlsen 2012 | Boktipset | Bibliotek

En samling av Linda Skugges bästa och värsta krönikor och texter under hennes 15 år på Expressen. En diger samling av klösande personangrepp, flammande politiska inlägg och utvik av det privata. Här finns texter om alla från Linda Rosing till Björn Ranelid, liksom engagerande debattfacklor om kulturstöd, feminism, Alliansen och föräldraskap.

2009 Pocketförlaget| Goodreads | Boktipset | Adlibris | Bokus | Bibliotek

Bokidé: En kokbok för småbarnsföräldrar med enkla, goda, nyttiga och snabblagade recept. Recepten är komponerade av kocken Tobias Holmberg; känd från Icakurirens 5-snabba och texten är skriven av den kända krönikören och 3-barnsmamman Linda Skugge.

Utdrag ur baksidestext av Linda Skugge: ”Hej alla mammor med tusen barn. Jag gissar att ni är som jag dvs bor i köket. Ni kan alltid hitta mig i köket, vilken tid det än är på dygnet. Oftast gör jag något storkok så att vi kan värma på mat när vi kommer hem sent efter diverse gympa/kör/ simskola .Mättar man en hel kökssoffa full med ungar behöver man inspiration på mat som barn tycker är god och som mamma tycker är lätt att laga. Det här är min present till er som är ICA Maxi-proffs (min kundvagn är alltid fullast).”

Så här säger Tobias Holmberg om recepten: Moderna men inte trendiga, Få ingredienser, snabb tillagning och inte alltför dyrbara ingredienser. En svårighetsgrad mellan enkelt och superenkelt, några mer avancerade eller tidskrävande. Boken är indelad i 4 veckors matschema samt barnkalas och en picknick.

Exempel på rätter: Ostburgare, Cowboysoppa, Lammfärsbiffar med kall fetaostsås, Rissallad á la 1982 – när mamma och pappa var små, Korvpanna med gräddiga gröna ärtor, Burritos med kidneybönor, Nötfärsbullar kryddade med röd pesto, Kanelstekta äpplen med mascarponesås.

Tillsammans med Tobias Holmberg | Gavs ut 2008 på Ica bokförlag | Bibliotek

Bloggboken med stort B

Under två års tid bloggade Linda Skugge flera gånger om dagen. Resultatet blev den största bloggen någonsin i Sverige och den följdes av 100.000-tals människor!

I Linda Skugges blogg kryper läsaren bakom skalet på människan Linda Skugge. Vi får recept på muffins och diverse pajer, vi får följa med på cykelturer och skogsutflykter och det blir även en och annan tur till Edsbacka krog Men desto mer får vi följa henne mellan hennes krönikor och möta läsarnas reaktioner. Kommentarerna är allt från ivrigt påhejande till verkligt förnedrande. Till slut är det påhoppen, varav många är publicerade i denna pocketutgåva, som gör att hon plötsligt beslutar sig för att lägga ner bloggandet. Hon avslutar med orden:

Ja då slutar jag här då.
Gud så konstigt det känns.
God natt Sverige.
Skrivet av Linda Skugge den 5 maj 19:07

2007 Pocketförlaget | Goodreads | Bibliotek

Sylvia och Karl Svensson bor i Stockholms inner stad. Hon tar hand om deras två små barn och försöker få lite tid över till att skriva sina frilansartiklar och att förbereda sin systers bröllop. Han är en uppburen skådespelare på Dramaten. Sylvia vill att Karl ska ta mer ansvar för barnen, men han väljer karriären och åker till New York på gästspel med sin uppsättning av Fröken Julie.

Sylvia Plath och Ted Hughes var gifta i slutet av 50-talet. Både ville bli författare. Hon tog hand om de två små barnen, tvättade deras små babykoftor, bakade pajer och var en god hustru. Hon renskrev hans dikter och var hans sekreterare och agent. Han skrev poesi och blev en berömd och älskad författare. Hon tog sitt liv en kall vinterdag i London 1963.

Sylvia och Sylvia är ett slags systrar. Trots att de lever i olika tider och aldrig har träffats så känner sig Sylvia Svensson närmare Sylvia Plath än någon levande person.

Ett tal till min systers bröllop skildrar hur det är att ha små barn så som det verkligen är. Den är en tröst i natten till alla mammor som aldrig sover, som är mitt inne i den djupaste tvåbarnschocken, där barnen väcker varandra hela nätterna, bråkar på dagarna, aldrig äter och bara vill ha på sig Askungenkläder och kjol när det är minusgrader.

Med humor och svärta beskriver Linda Skugge en mammas kaotiska vardag där tiden aldrig räcker till.

2006 Piratförlaget | Goodreads | Boktipset | Adlibris | Bokus | Bibliotek

Måndag den 31 december 1990
Mitt nuvarande rykte som ”dumma” Linda ska utplånas. Folk ska bli imponerande av mig på grund av kläder, ”tuffhet” mm. Jag ska tillhöra ”innefolket” i skolan. Jag ska lära mig att säga rätt saker vid rätt tillfälle. Och jag SKA ha sex. Jag ska absolut sluta med att bara titta ner i golvet och ha ”prata inte med mig”-blicken. Jag SKA höja mitt betyg till över 4,0! Jag kan inte förstå hur jag stått ut med mitt liv hittills. Allt har varit mitt eget fel och det enda sättet att komma ur helvetet är att ändra på mig. Så nu tänker jag göra det och visa att jag också duger till nåt. Jag lovar att anstränga mig till det yttersta! Det ska gå!!! Mitt liv börjar på 90-talet. Detta är mitt decennium!!!

Det här är sanningen.
Utlämnande berättar Linda om sitt liv dag för dag under de sista åren i gymnasiet, om tiden på Ultra Magazine, om hur hon rekryterades till Expressen men framförallt om vänskap som inte är det lättaste och om kärlek som är det svåraste av allt.

2004 Piratförlaget | Goodreads | Boktipset | Adlibris | Bokus | Bibliotek

Stinker livet? Fattar ingen hur det är? Jo, otroligt nog finns det de som varit där förr. Linda Skugge skriver om sina egna tonår, om att ta makten över sitt eget liv, bestämma, skita i puckon och tillåta sig att vara ego. En lojal, engagerad tröstebok om de jävliga tonåren.

2003 Bonnier Carlsen Bokförlag | GoodreadsAdlibris | Bokus | Bibliotek

”Hur kan man INTE älska sina barn? Vad är det för störning som gör att man INTE kramar och pussar sina barn och säger att man älskar dem och att de är bra och att man alltid alltid alltid kommer att stötta dem och ta hand om dem? Jag fattar det inte.”

Med skarp iakttagelseförmåga, med oräddhet och ett språk som biter kräver Linda villkorslös kärlek för alla barn. Hon ger oss lektioner i feminism, argumenterar för rätten till kejsarsnitt, resonerar kring abort, porr, föräldraförsäkring och andra ständigt aktuella ämnen. Linda Skugge har förmågan att vara skitförbannad och rolig på en gång – det visar hon tydligt i ”Akta er killa här kommer gud och hon är jävligt förbannad”, ett urval av Lindas samlade krönikor mellan åren 1998 och 2001.

2003 Piratförlaget | Goodreads | Boktipset | Adlibris | Bokus | Bibliotek

Linda Skugges förra bok ”Saker under huden” innehöll självbiografiska tillbakablickande prosastycken. Den nya boken kan ses som en tvilling till denna och handlar om allt det som hände sen: efter debuten, efter Fittstimsbråket och är skriven under de månader som Linda var gravid. Här finns OCD-flickan – som lider av olika tvångsföreställningar – som oupphörligen skickar mejl till Linda. Hon är en riktig Linda-look-a-like… eller är det egentligen Linda själv? Här leker författaren skickligt med bilden av mediapersonen Linda Skugge och den verkliga Linda Skugge. De återkommande samtalen med barnmorskan om hur man ska föda barn och vem som bestämmer det är också både gripande och oerhört komiska.

2004 Piratförlaget | Goodreads | Boktipset | Adlibris | Bokus | Bibliotek

”Varför gör ni boken?” För att vi vill visa att det finns tjejer som har högre mål än att bli framröstade till Fröken Sverige. Vi vill visa att vi finns och att vi bryr oss. Vi är coola, snygga, tuffa, smarta, roliga och framför allt så är vi feminister. Vi vill ge tjejer ett forum där de inte blir redigerade och tillrättalagda. Det här är en ocensurerad frizon, en aggroventil. Allas åsikter är lika mycket värda, och vi är stolta över hur ärliga alla tjejer i den här boken har varit. Vi hoppas att tjejer genom att läsa den här boken kanske lär sig sätta gränser tidigare, ser sitt värde och inser att de har makten över sitt eget liv. Det finns ett ordspråk som säger att i Sverige kan inga träd växa till himlen, men det är fel. Alla träd kan växa till himlen.

1999 Bokförlaget DN | Linda Skugge redaktör tillsammans med Belinda Olsson & Brita Zilg | Goodreads | Boktipset | Bibliotek

Det handlar om saker under huden, det som kryper och sticks, kittlar och river, det som äter sig in och inte går att sudda bort. Mirjam, Lisa och Terese är kompisarna som inte är några kompisar – de är alltid nedlåtande, ska visa sig bättre och alltid ha rätt. Siah är den som man kan samtala med, ibland. Hon är också den enda som vet hur allting egentligen är med mamman, pappa, fastrarna och kusinerna. Och till Love testamenteras allt. INGEN annan ska få nånting. Berättelser, minnesanteckningar och samtal bildar bakgrund till en stark skildring av hur plågsamt det är att växa upp när alla runt omkring vill sabba för en och ingen bryr sig.

Gavs ut 1998 på Norstedts | Goodreads | Boktipset | Adlibris | Bokus | Bibliotek

Samlade krönikor 1993-1995

1996 Norstedts | Goodreads | Bibliotek